5 feiten over de fietsvergoeding

5 feiten over de fietsvergoeding

6
minuten leestijd
Naar het werk met mooi weer? Wij geven enkele praktische tips.

Binnenkort met de fiets terug naar het werk! Ben je er klaar voor?

Jaja, de lente is in ’t land! En ook aan het einde van de coronatunnel zien we stilaan een straaltje licht. Binnenkort komt er dus wellicht een einde aan al dat thuiswerken. Terug naar je werk én mooi weer? Er is geen beter moment om de auto in te ruilen voor de fiets om je woon-werkverplaatsing te overbruggen. Maar ben je daar wel op voorbereid? Wij geven enkele praktische tips.

Sneller én gezonder

Let’s face it: onze wegen slibben steeds meer dicht. Elke dag zijn er duizenden mensen onderweg. Al is ‘onderweg’ een stevig overstatement. Een groot deel van ons woon-werkverkeer bestaat immers uit ... stilstaan. Met de fiets laat je die zorgen achter je. Geen onverwachte verkeersophopingen, geen eindeloze files ... hoogstens een verkeerslicht hier en daar, maar verder cruise jij de auto’s voorbij. Bovendien doet het ook je bovenkamer goed. Je bent in beweging, geniet van frisse lucht én je ervaart minder verkeerstress. En na je fietsrit kom je uitgewaaid en met een fris hoofd toe op je werk. Klinkt geweldig, toch?

Fietsvergoeding

Net omdat fietsen zoveel voordelen heeft, wordt het door de meeste werkgevers beloond. We geven je hier 5 vragen over de fietsvergoeding op een rijtje.

1. Wat is een fietsvergoeding?

De fietsvergoeding is het bedrag dat u van uw werkgever kan krijgen als u met de fiets naar het werk gaat. Let op: elk bedrijf beslist zelf of het een fietsvergoeding toekent en wat de vergoeding is. Die kunnen je een fietsvergoeding uitkeren, afhankelijk van het aantal kilometers dat je aflegt. Met een speed pedelec kan je trajecten tot 30km afleggen en dat zonder tijdverlies ten opzichte van de auto. Op deze manier kan je zelfs meer fietsvergoeding bij elkaar rijden.

2. Geen belasting op uw fietsvergoeding?

Een fietsvergoeding klinkt al leuk op zich, maar de fietsvergoeding is ook nog tot een bepaald bedrag (0,24 euro/kilometer) vrijgesteld van belasting en sociale zekerheidsbijdragen (aanslagjaar 2020 – inkomsten 2019).

3. Welke voorwaarden zijn er verbonden?

Er zijn weinig voorwaarden aan het systeem verbonden. De enige echte regel is dat je effectief je fiets gebruikt voor woon-werkverplaatsingen.

4. Ik gebruik de fietsvergoeding enkel in de lente en de zomer periode? Tijdens de winter neem ik de auto of de bus. Welke fietsvergoeding kan ik krijgen.

Voor de afgelegde kilometers tijdens de zomer heeft u in principe recht op een fietsvergoeding vrijgesteld van belasting. Tijdens de winter neemt u de bus en ontvangt u natuurlijk geen vrijgestelde fietsvergoeding. De vergoeding die u ontvangt voor uw busabonnement zal echter ook geheel vrijgesteld zijn van belasting (openbaar vervoer) als alle voorwaarden vervuld zijn.

5. Welke fietsen komen in aanmerking?

Alle fietsen komen in aanmerking, zelfs elektrische fietsen. Het is dus niet afhankelijk van je type fiets. Wel kan het zijn dat je werkgever ook bedrijfsfietsen ter beschikking stelt. Bespreek het zeker eens met je werkgever, want het kan je zomaar een leuk financieel voordeel opleveren.

Wil je meer weten over de praktische en fiscale aspecten van de fietsvergoeding? Klik dan HIER.

Alles afwegen

Oké, de auto is ook handig. Maar wij zijn er rotsvast van overtuigd dat Ellio een volwaardig alternatief kan zijn voor jouw wagen. We kijken immers naar het grotere plaatje. Wil jij ook alles tegen elkaar afwegen? Gebruik dan onze nieuwe vergelijkingstool waarmee je zelf het verschil tussen je auto en Ellio kan berekenen in kosten, uitstoot en brandstof. Zo ontdek je meteen wat Ellio je kan opleveren. Een goed geïnformeerd mens telt voor twee!

Klik HIER of beneden op de knop en bereken jouw voordeel ten opzichte van de wagen!

Tijd om te testen?

Alles overwogen, berekend en bekeken? Dan is het de hoogste tijd om uit te zoeken welke fiets nu het beste bij jou past. Je hoeft namelijk geen topsporter te zijn om over te stappen naar een speed pedelec als een Ellio e-bike. Dankzij de intuïtieve ondersteuning van Ellio was het nooit zo gemakkelijk om met een speed pedelec te rijden.

Gelukkig kan je bij Ellio op afspraak de verschillende fietsen ontdekken en uittesten in onze showroom. Je kan zelfs een testrit aan huis bestellen! We maken het je graag zo gemakkelijk mogelijk, zodat jij doordacht een keuze kan maken én op tijd kan bestellen (zodat je voorzien bent wanneer je weer regelmatig naar je werkplek moet).

Stay up to date
Bedankt voor je inschrijving!
Oeps, er ging iets mis! Probeer nog een keer.
Door u te abonneren gaat u akkoord met de Privacy Policy.
Beleef de Ellio ervaring
Boek testrit