Belgische Ellio bereikt kaap van 1.000 fietsen

Belgische Ellio bereikt kaap van 1.000 fietsen

2
minuten leestijd
Binnenkort rijdt de 1.000 Ellio-fiets de wijde wereld in.

Binnenkort rijdt de 1.000 Ellio-fiets de wijde wereld in. En de Ellio-community groeit zienderogen. Hoog tijd dus voor een dubbelinterview met Tomas Keppens en Jorrit Heidbuchel, het tweeledig brein achter het merk. Ook is dit een mooi moment om het productieteam in de kijker te zetten.

Want Belgisch, ecologisch, oerdegelijk design en de nieuwste technologie. Hoe combineer je dat allemaal precies? En wat mogen we zeker nog van hen verwachten in de toekomst?

Wat betekent de 1.000e fiets voor jou? Hoe voel je je hierbij?

Tomas: Eerlijk? Toen we hieraan begonnen dacht ik dat het sneller zou gaan. Maar zelfs wanneer we de 7 plagen van Egypte over ons heen kregen, met corona, de supply chain die in elkaar stuikte, de waanzinnige vraag naar fietsen, maar ook de instorting van de markt voor speedpedelecs door thuiswerk, de oorlog in Oekraïne… te veel om op te noemen eigenlijk… heb ik nooit getwijfeld, want wat ik in gedachten had, is ook net wat de mensen waarderen in Ellio. En dat is alleen maar gelukt dankzij het prachtige team waar ik iedere dag deel mag van uitmaken. Ik voel me gezegend door het lot dat ik mijn droom heb mogen waarmaken. Maar ik blijf dromen… van meer, van beter. Nog beter!

Jorrit: Het is een mijlpaal natuurlijk en dat voelt altijd leuk. Het is een moment om even terug te kijken naar de weg die we al hebben afgelegd en ik kan zeggen dat ik dat met veel trots doe. Tegelijk blijven we ook vooruit kijken natuurlijk: 1000 fietsen is nog maar het begin!

Vroeger versus nu. Hoe zag je het mobiliteitslandschap evolueren van fiets 1 tot 1000?

Tomas: In de media wordt de speedpedelec steeds minder als een risico gezien en meer en meer als een oplossing. Ik vind het ook fijn dat programma’s als Kijk Uit de speedpedelec op een genuanceerde manier in de kijker zetten.

Jorrit: Fietsen zijn in de paar jaar dat wij bezig zijn echt geëvolueerd van vrijetijdsartikelen naar volwaardige mobiliteitsmiddelen. Dat stelt heel nieuwe eisen aan de producten. Met een degelijke 25 km/h fiets kan je gerust iedere dag naar het werk rijden, maar voor langere trajecten of een 45 km/h speed pedelec heb je echt wel meer nodig dan gewoon een degelijke fiets. Dat is altijd de bestaansreden van Ellio geweest, dus we zijn natuurlijk blij met deze evolutie.

Welke plannen mogen we verwachten in 2023?

Tomas: Ellio zoals hij nu rondrijdt, durf ik mijn baby te noemen. Ondertussen werken we met een heel team aan de opvolger, Marty. Dit keer zal Jander, product developer bij Ellio en verantwoordelijk voor ontwikkeling van Ellio, de (jonge) papa zijn van onze nieuwste model. Mag ik me dan opa noemen? Met Marty zullen we een volgend niveau van maturiteit bereiken, als product en als bedrijf. We groeien met zijn allen. Vol passie om de mobiliteitsoplossing bij uitstek te bieden.

Jorrit: Internationale uitbreiding, een uitbreiding van ons productaanbod om nóg beter in te spelen op de mobiliteitsnoden van onze klanten en natuurlijk ook een stevige groei van de productieaantallen. Volgend jaar willen we 3 keer zoveel fietsen kunnen bouwen als dit jaar.

Hoe heeft co-creatie van de Ellio community bijgedragen aan de Ellio van vandaag?

Tomas: Bij mijn vorige werkgever, Toyota, hadden we voor iedere feature, situatie en stap, een standaard. Bijna tot in het absurde. Zelfs het zetten van de koffie was quasi gestandaardiseerd. Bij Ellio hebben we iets dat nog sterker is, heel organisch ontstaan ook, en dat is de Ellio-community. Ik had nooit gedacht dat in deze donkere tijden zo een fantastische gemeenschap rond ons product zou kunnen ontstaan. De openheid die in het DNA van Ellio zit, wordt beantwoord met een positieve drive om niet alleen het product mee te verbeteren. Het is ook een platform waar Ellio-rijders andere Ellio-rijders helpen.

Jorrit: Langs de buitenkant lijkt de 1.000ste Ellio nagenoeg dezelfde fiets te zijn als de allereerste, maar “onder de motorkap” is er intussen al heel wat gewijzigd. De sturing van de aandrijving en de transmissie, de weergave van het display en tal van kleine hardware wijzigingen zijn intussen doorgevoerd. En dat alles op basis van feedback van onze klanten.

Hoe heeft Bewel, de maatwerkplaats die in staat voor de assemblage van de Ellio-fietsen, bijgedragen tot het succes van Ellio?

Tomas: Samenwerken met Bewel was een bewuste keuze. Niet vanuit een sociaal oogpunt, dat is mooi meegenomen en ik vind het heerlijk, maar omdat we bij hen de overkoepelende diensten, de kritische massa vonden, die we als start-up niet hadden. We kregen soms vragen van kandidaat-klanten of het geen risico was om met een maatwerkbedrijf te werken, maar het is net het heel gestructureerd werken in Bewel dat ons helpt onze goede kwaliteit te behalen.

Jorrit: Dankzij Bewel wordt Ellio dicht bij huis geproduceerd. Zo kunnen onze ontwikkelaars zelf dagelijks zien hoe de producten die zij ontwerpen worden gebouwd. Dat komt onze ontwikkeling enorm ten goede omdat we heel snel verbeteringen kunnen doorvoeren. Tegelijk heeft Bewel een team van enorm gedreven werknemers met een haast obsessieve kwaliteitsfocus. De kwaliteit en consistentie die Bewel al behaalt bij de productie van ‘nog maar’ onze 1000ste fiets, is gewoonweg verbluffend.

Wat zou je aan de Bewel-medewerkers willen zeggen?

Tomas: I love you guys! Ik vind het altijd heerlijk om bij jullie te zijn en jullie passie voor mijn baby te voelen!

Jorrit: DANK U!! Dat ligt voor de hand, denk ik.

Weetje! Hoeveel km fiets jij gemiddeld per week?

Tomas: 200-250 km (en als ik dit niet haal, ben ik echt wel pissed!)

Jorrit: Te weinig, ik woon te dicht bij het werk. Ik fiets elke dag zo’n 10 km heen en terug naar het werk, dus zo’n 60-70 km per week in totaal. Maar wel altijd met de Ellio natuurlijk!

Achtergrondinformatie

Stay up to date
Bedankt voor je inschrijving!
Oeps, er ging iets mis! Probeer nog een keer.
Door u te abonneren gaat u akkoord met de Privacy Policy.
Beleef de Ellio ervaring
Boek testrit