Ellio ‘Health’ Bike

Ellio ‘Health’ Bike

4
minuten leestijd
Vraag je je wel eens af wat nu precies de meerwaarde is van een E-bike? En is E-fietsen wel even gezon

Voel de positieve impact van onze E-bike op je gezondheid na amper 4 weken.

Vraag je je wel eens af wat nu precies de meerwaarde is van een E-bike? En is E-fietsen wel even gezond als gewoon fietsen? Dankzij een grootschalig onderzoek waarin de positieve effecten van een gewone fiets worden afgewogen tegenover het frequent gebruik van een E-bike kunnen we hierop een antwoord geven en het mag gezegd: de resultaten zijn verbluffend. We zetten ze even kort op een rijtje.

Niet voor niets zo populair

Geïnspireerd op het Zwitserse BIKE TO WORK initiatief, werd gedurende 4-8 weken onderzocht welke effecten men kan meten wanneer we de switch maken naar minstens 3 x per week de fiets nemen.  Beginnen doen we met te stellen dat meer fietsen in bijna alle gevallen leidt tot een positiever mentaal welbevinden. Mensen worden er blij van, vooral omdat de E-bike fietsen weer toegankelijk maakt, ook voor oudere of initieel minder sportieve mensen. Dit omdat je makkelijk zelf bepaalt wat kan en niet kan. Je hoeft maar op een knop te duwen voor dat snelle duwtje in de rug, ook wel gekend als je trapondersteuning.

Positieve effecten op een rijtje

Het doel was om te weten te komen of 4 weken regelmatig fietsen al genoeg is om een positief effect in je VO2 Max te meten? Dat is het getal dat laat zien hoe je hart, longen, bloedsomloop en spieren onafhankelijk van elkaar, maar ook samen werken. Het is dus niet zo verwonderlijk dat jouw VO2 MAX in verband staat met je conditie en algemene gezondheid. Zowel voor fietsen met een gewone fiets als met een E-bike is het antwoord hierop volmondig: ‘ja’. Alle 32 deelnemers konden snel een hogere weerstand aan, hun bloeddruk bleef beter op peil en hun maximaal toegelaten hartslag werd minder snel overschreden, wat duidt op een betere algehele conditie.

Extra voordelen van een e-bike

Waar zit dan de meerwaarde van je E-bike? Ondanks de elektrische ondersteuning  is er een aanzienlijke verbetering meetbaar van je cardiorespiratoire conditie. Dit komt doordat je ondersteuning  je toelaat sneller te fietsen en je ook niet langer tegenhoudt om vlotjes hellingen op te fietsen. De ondersteuning neemt de drempels om op de fiets te stappen weg, maar zorgt er uiteindelijk niet voor dat je lui gaat fietsen. Weg dus met argumenten als ‘tijdnood’ en welkom verbeterde conditie en gemoedsrust. 

Elektrisch fietsen heeft dus een even grote positieve impact op je gezondheid en maakt fietsen simpelweg weer toegankelijk voor het grote publiek.

Kom jouw Ellio ‘Health’ Bike gerust eens testen in een van onze showrooms.

Referentie

HÖCHSMANN, C. e.a. Effect of E-bike Versus Bike Commuting on Cardiorespiratory Fitness in Overweight Adults: A 4-Week Randomized Pilot Study. Clinical Journal of Sport Medicine. 2017; 0: 1-7

All Rights reserved: Wolters Kluwer Health, Inc. 2017

www.cjsportmed.com

Stay up to date
Bedankt voor je inschrijving!
Oeps, er ging iets mis! Probeer nog een keer.
Door u te abonneren gaat u akkoord met de Privacy Policy.
Beleef de Ellio ervaring
Boek testrit