Fietskilometervergoeding stijgt in 2024

Fietskilometervergoeding stijgt in 2024

2
minuten leestijd
Fietsen naar je werk wordt nog aantrekkelijker - In 2024 stijgt de fietskilometervergoeding in Vlaanderen naar €0,35 per gefietste kilometer.

Vanaf 1 januari 2024 wordt de fietskilometervergoeding in Vlaanderen verhoogd van €0,27 naar €0,35 per gefietste kilometer, vrijgesteld van belastingen. De verhoging zal gepaard gaan met een belastingvrij jaarplafond van €2.500. Dit komt neer op een 7.000-tal kilometers, of een woon-werktraject van 34 kilometer met de fiets, 210 dagen per jaar.

Enkele weetjes


De fietskilometervergoeding is een fiscale aftrekpost voor de werkgever. De werkgever kan de vergoeding dus aftrekken van de belastingen die hij moet betalen. De werknemer betaalt over de vergoeding geen belastingen.

De werkgever kan de fietskilometervergoeding op verschillende manieren toekennen. Hij kan bijvoorbeeld een vergoeding per kilometer toekennen, of een vast bedrag per maand. De werkgever kan ook een combinatie van beide toekennen.

Fietsen is goedkope manier om je te verplaatsen en heeft tal van voordelen voor je gezondheid en het milieu. De verhoging die ingaat vanaf januari 2024 is een extra stimulans om nóg vaker de fiets te nemen naar het werk. 

Als je werknemer bent in Vlaanderen en je woon-werkverkeer met de fiets aflegt, is het dus zeker de moeite waard om met je werkgever te overleggen over de fietskilometervergoeding.


Enkele spelregels


Hieronder zijn enkele spelregels waar je rekening mee moet houden bij de fietskilometervergoeding:

  • De fietskilometervergoeding is alleen van toepassing op woon-werkverkeer. Als je dus de fiets neemt om naar een klant of een vergadering te gaan, heb je geen recht op een vergoeding.
  • De vergoeding is alleen van toepassing voor de afstand tussen je woonplaats en je werkadres. Als je onderweg een tussenstop maakt, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, wordt die afstand niet vergoed.
  • De vergoeding is alleen van toepassing als je de hele afstand met de fiets aflegt. Als je bijvoorbeeld een deel van de afstand met het openbaar vervoer of de auto aflegt, heb je geen recht op een vergoeding voor de hele afstand.

Daarnaast kunnen werkgevers nog aanvullende voorwaarden stellen aan de fietskilometervergoeding. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vereisen dat je een fietshelm draagt of dat je een fietsverzekering hebt. Het is dus altijd raadzaam om met je werkgever te overleggen welke regels er van toepassing zijn.


Enkele tips


Hieronder zijn enkele tips om de fietskilometervergoeding te maximaliseren:

  • Bereken de afstand tussen je woonplaats en je werkadres. Je kunt hiervoor een routeplanner gebruiken.
  • Houd een logboek bij van je fietskilometers. Dit kan helpen om eventuele discussies met je werkgever te voorkomen.
  • Vraag je werkgever om een vergoeding per kilometer. Dit is de meest flexibele manier om de vergoeding te krijgen.

Met deze spelregels in je achterhoofd kun je de fietskilometervergoeding optimaal benutten en zo je voordeel doen.

Bereken je fietskilometervergoeding met deze handige tool.

Bereken jouw kilometervergoeding.
Stay up to date
Bedankt voor je inschrijving!
Oeps, er ging iets mis! Probeer nog een keer.
Door u te abonneren gaat u akkoord met de Privacy Policy.
Beleef de Ellio ervaring
Boek testrit