Hoe houd ik mijn batterij gezond?

Hoe houd ik mijn batterij gezond?

2
minuten leestijd
Met deze tips hou je je batterij in topconditie, zelfs bij vrieskou!

De batterij is het kloppende hart van je e-bike of speed pedelec, en vooral in de wintermaanden heeft die wat extra aandacht nodig. Lage temperaturen kunnen de prestaties en levensduur van je batterij beïnvloeden. Met deze tips hou je je batterij in topconditie, zelfs bij vrieskou!

Wat zegt de wetenschap?

Lithium-ionbatterijen, die de meeste e-bikes en speed pedelecs gebruiken, zijn gevoelig voor temperatuurverschillen. De koude kan de capaciteit tijdelijk verminderen en extreme hitte kan de levensduur verkorten. Daarom is de juiste behandeling cruciaal, zeker tijdens koude winters.

Tips voor optimaal batterijonderhoud in de winter

1. Bewaar je batterij zoveel mogelijk bij kamertemperatuur

Laat je batterij niet buiten in de kou staan als je je fiets parkeert. Haal hem eraf en bewaar hem binnen op een plek met een temperatuur tussen 10°C en 20°C. Batterijen presteren beter als ze op kamertemperatuur worden opgeladen en opgeslagen.

2. Laad slim op

Laad je batterij niet meteen op nadat je buiten hebt gefietst in de kou. Laat hem eerst op kamertemperatuur komen, want laden terwijl de batterij koud is, kan schade veroorzaken. Gebruik een originele oplader en voorkom 'overladen' zoveel mogelijk.

3. Plan je ritten bewust

In de winter verbruikt je batterij meer energie omdat kou de efficiëntie vermindert. Houd rekening met een kortere actieradius en plan je ritten daarop. Zorg dat je niet zonder stroom komt te zitten door op tijd bij te laden.

4. Rij extra voorzichtig in koude omstandigheden

Hoge belasting, zoals harde acceleraties of steile hellingen, vraagt extra energie van je batterij, wat in koude omstandigheden nadelig is. Probeer gelijkmatig te rijden en vermijd onnodig zware belasting.

5. Houd je batterij schoon en droog

Winterweer brengt vaak regen, sneeuw en hagel met zich mee. Maak de batterij en de aansluitpunten regelmatig schoon met een zachte, droge doek om corrosie te voorkomen. Zorg dat de batterij droog is voordat je hem terugplaatst of oplaadt.

6. Gebruik eventueel een batterijhoes

Een isolerende batterijhoes kan helpen om de batterij warm te houden tijdens koude ritten. Dit kan ervoor zorgen dat de capaciteit beperkt vermindert en is vooral handig bij lange afstanden in de vrieskou. Batterijen zijn er echter in verschillende maten en vormen en daarom zijn er niet altijd standaard batterijhoezen voor iedere batterij. Zo is er vb. voor de grote accu op de Ellio speed pedelecs voorlopig nog geen batterijhoes op de markt. Al hoeft dit voor de echte DIY-goeroe's onder ons uiteraard geen probleem te zijn, toch?

7. Langere opslag? Houd hem halfvol

Gebruik je je fiets een tijdje niet? Bewaar de batterij dan opgeladen tussen de 30% en 60%. Dit helpt om de cellen gezond te houden. Controleer indien nodig om de paar weken of de lading nog op peil is.

1150Wh batterij met slimme laadstanden

Wat doe je beter niet?

  • Niet opladen in extreme kou of hitte: Vermijd temperaturen onder 0°C of boven 40°C tijdens het opladen.
  • Niet volledig leeg rijden: Laat de batterij nooit helemaal leeglopen, want dit kan permanente schade veroorzaken.
  • Niet nat wegzetten: Zorg altijd dat de batterij droog is voordat je hem opbergt.

In 't kort: Bescherm je batterij, bescherm je rit

Met de juiste zorg en aandacht kan je batterij de winterse kou aan zonder in te boeten op prestaties of levensduur. Bewaar hem warm, laad slim op en wees voorbereid op een kortere actieradius. Zo haal je niet alleen het beste uit je batterij, maar ook uit je ritten, zelfs op de koudste dagen.

Stay up to date
Bedankt voor je inschrijving!
Oeps, er ging iets mis! Probeer nog een keer.
Door u te abonneren gaat u akkoord met de Privacy Policy.
Beleef de Ellio ervaring
Boek testrit