Veiligheid eerst - Zo houd je je rit op de speed pedelec veilig voor jezelf en anderen

Veiligheid eerst - Zo houd je je rit op de speed pedelec veilig voor jezelf en anderen

2
minuten leestijd
Cruciale tips voor een vlotte, veilige rit op de speed pedelec.

Speed pedelecs winnen alsmaar meer populariteit in Vlaanderen en het is geen wonder waarom: ze bieden tal van voordelen, zoals snellere verplaatsingen, minder files en een duurzamer alternatief voor de wagen. Maar met meer van deze snelle fietsen op de weg, is het belangrijk om de veiligheid van jezelf en anderen op de voorgrond te plaatsen. In dit artikel geven we enkele cruciale tips om jouw rit op de speed pedelec veilig en aangenaam te maken.

Shine bright!

Zorg ervoor dat zowel jij als je speed pedelec altijd goed zichtbaar zijn. Kijk altijd na dat je voor-en achterlichten goed werken en niet bedekt zijn, en draag een fluohesje of andere fluo accessoires om jezelf zo zichtbaar mogelijk te houden. Vooral tijdens de vroege ochtend, schemering en avond zorg je best voor net dat tikkeltje meer visibiliteit.

Hoofd, ogen en oren...

Het dragen van een helm is verplicht voor speed pedelec-gebruikers in Vlaanderen. Een goed passende helm beschermt je hoofd bij een eventuele val of botsing. Aangezien je vaak aan hogere snelheden rijdt, opteer je best ook voor een helm met een visier, dat houdt zowel de wind als insecten uit je ogen en jouw ogen op de weg. Als je graag naar muziek, podcasts of andere dingen luistert tijdens tijdens je rit, zorg er ook voor dat het geluid van de omgeving niet volledig geblokkeerd wordt. Je wil ten allen tijde kunnen horen wat er zich afspeelt op de baan.

Maximumsnelheid: Ken je limiet

De maximumsnelheid voor speed pedelecs is 45 km/h. Dat is best snel! Dit wil niet zeggen dat je constant aan de maximumsnelheid moet rijden, houd je aan de snelheidslimieten en stem je snelheid af op de situatie rondom je. Zo voorkom je ongelukken en houd je de rijervaring veilig en plezierig voor iedereen. Voor meer details over snelheidslimieten kan je terecht op de website van de politie.

Fietspad of rijbaan: Ken je plek

Op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u, wanneer dit aangeduid is met het verkeersbord D7 of met wegmarkeringen mag je met je speed pedelec op het fietspad rijden, zolang je je snelheid aanpast aan de andere fietsers en weggebruikers. Wanneer er een hogere snelheidsbeperking van toepassing is, moeten de bestuurders van speed pedelecs het fietspad aangeduid door het verkeersbord D7, het verkeersbord D9 of door wegmarkeringen gebruiken.  Als een fietspad aangeduid is door het bord D10, dan mag je er met de speedpedelec geen gebruik van maken en moet je op de rijbaan rijden. Kies altijd de veiligste optie, afhankelijk van de verkeerssituatie.

Voorrang: Wees hoffelijk

Als speed pedelec-gebruiker moet je je aan dezelfde voorrangsregels houden als andere weggebruikers. Geef voorrang aan voetgangers op zebrapaden en aan andere voertuigen die van rechts komen, tenzij anders aangegeven.

Verzekering en nummerplaat: Rijd legaal

In Vlaanderen moet je speed pedelec verzekerd zijn en voorzien van een nummerplaat. Regel dit voordat je de weg op gaat om onnodige problemen te voorkomen.

Onderhoud: Hou je speed pedelec in topconditie

Zorg ervoor dat je speed pedelec goed wordt onderhouden. Controleer regelmatig de bandenspanning, remmen en verlichting om ervoor te zorgen dat je veilig en probleemloos kunt rijden.

Door deze verkeersregels in acht te nemen, draag je bij aan een veiligere en prettigere omgeving voor zowel jezelf als andere weggebruikers. Geniet van je rit op je speed pedelec en onthoud: veiligheid eerst, altijd!

Stay up to date
Bedankt voor je inschrijving!
Oeps, er ging iets mis! Probeer nog een keer.
Door u te abonneren gaat u akkoord met de Privacy Policy.
Beleef de Ellio ervaring
Boek testrit