Van A tot Z - Fietsleasing voor speed pedelecs en elektrische fietsen

Van A tot Z - Fietsleasing voor speed pedelecs en elektrische fietsen

3
minuten leestijd
Wat is fietsleasing precies? En hoe begin je eraan? Hier vind je een gedetailleerd overzicht van alles wat je moet weten over fietsleasing.

Je kan er niet meer omheen: speed pedelecs en andere elektrische fietsen domineren steeds meer ons straatbeeld. Dit komt deels door de populariteit van fietsleasing. Steeds vaker kiezen Belgen om een fiets te leasen via hun werkgever.

Een fiets leasen biedt tal van mogelijkheden en voordelen voor iedereen die op zoek is naar een flexibele en economische manier om te fietsen. Maar wat is fietsleasing precies? En hoe begin je eraan? Hier vind je een gedetailleerd overzicht van alles wat je moet weten over fietsleasing.

Wat is fietsleasing?

Fietsleasing is een overeenkomst waarbij je een fiets op lange termijn huurt van een leasingmaatschappij. In ruil voor een maandelijks bedrag beschik je over een fiets, vaak inclusief onderhoud, verzekering, en andere diensten. Dit maakt het een aantrekkelijke en toegankelijke optie, zeker voor werknemers.

Ellio Rider op de Ellio Max

Hoe werkt fietsleasing?

Uit onderzoek door Acerta blijkt dat fietsleasing in de eerste helft van vorig jaar een record heeft bereikt: 1,3 % van de werknemers in België doet woon-werkverplaatsingen met een leasefiets via het werk. Maar hoe werkt zo'n fietslease nu precies?

Op zich werkt een fietslease net zoals autoleasing. 

  • Jij als werknemer huurt een fiets via je werkgever op lange termijn, vaak met optie tot overname aan het einde van het leasingcontract.
  • Net zoals bij de wagen, is een fietslease vaak een all-in-formule waarbij je als werknemer ook gebruik kan maken van extra services zoals verzekering, onderhoud, pechverhelping en eventueel veiligheidsaccessoires zoals een helm.
  • Gedurende de looptijd van de lease (meestal 3 jaar) betaal je een afgesproken bijdrage op maandelijkse basis. Ben je een werknemer en kan je leasen via je werkgever, dan is de kans groot dat je de leasingbijdrage kan betalen van je brutoloon, wat je een aanzienlijk fiscaal voordeel oplevert.
  • Bij afloop van de leaseovereenkomst kan je de fiets overnemen aan een vooraf bepaalde restwaarde.

Waarom kiezen voor een fietslease?

Kiezen voor de fiets op zich biedt al tal van voordelen: zo verminder je de kans op filestress, heb je extra keuzevrijheid op vlak van mobiliteit, weet je altijd exact wanneer je op je bestemming zal aankomen en geniet je van meer lichaamsbeweging.

Daarnaast is het leasen van een fiets vaak voordeliger dan kopen omdat het fiscaal gestimuleerd wordt. Je betaalt de leasing in veel gevallen immers van je brutoloon, niet van je nettoloon. Tot slot is leasen ook erg handig: onderhoud, verzekering en pechverhelping zijn meestal in het pakket inbegrepen.

Ellio Original - De ultieme pendelfiets

Welk type fiets kan ik leasen?

Van stadsfietsen tot elektrische fietsen, en van mountainbikes tot racefietsen, vrijwel alle types fietsen zijn beschikbaar voor leasing. Hierdoor is er altijd een fiets die past bij jouw behoeften en budget. Is de afstand van je woon-werkverkeer tussen 10 en 50 km, dan overweeg je best een speed pedelec.

Wie komt in aanmerking voor fietsleasing?

Fietsleasing is beschikbaar voor zowel werknemers als eenmanszaken en zelfstandigen. Veel bedrijven bieden fietsleasing aan als onderdeel van een mobiliteitspakket of cafetariaplan, waardoor het een toegankelijke optie is voor veel werknemers.

Echter, elk bedrijf is volledig vrij om zelf te beslissen of ze fietsleasing willen aanbieden aan werknemers of niet. Kan je geen fiets leasen via jouw bedrijf? Niet getreurd, via Ellio Flex kan iedereen flexibel gebruik maken van een speed pedelec.

Kan je niet leasen? Ontdek Ellio Flex!

Hoe zit het juist met fietsvergoeding?

Fietsvergoeding is een financiële tegemoetkoming voor werknemers die de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer. Deze vergoeding wordt berekend aan de hand van het aantal daadwerkelijk gefietste kilometers. Tot een bedrag van 0,27 euro per kilometer zijn deze vergoedingen vrijgesteld van zowel socialezekerheidsbijdragen als belastingen. Op die manier kan je leasefiets je dus nog een aardige duit opleveren.

Hoeveel jouw fietsvergoeding bedraagt op jaarbasis, is gemakkelijk te berekenen. Je houdt best rekening met het volgende:

  • Dagelijks te rijden aantal kilometers van en naar je werk.
  • Aantal dagen per jaar waarop je met de fiets naar het werk rijdt.
  • De vooraf vastgelegde fietsvergoeding
Voorbeeld - Je woont 20 km van je werk, komt 200 dagen per jaar met de fiets naar het werk en je de fietsvergoeding is 0,27 euro. Dan ziet jouw fietsvergoeding op jaarbasis er als volgt uit : 40km/dag (heen en terug) X 0,27 euro/km X 200 dagen/jaar = 2.160 euro/jaar
Bereken hier je voordeel op basis van jouw unieke situatie.

Ellio - jouw helpende hand

Fietsleasing biedt een flexibele en betaalbare manier om te genieten van een kwalitatieve fiets. Of je nu een fanatieke fietser bent of gewoon op zoek bent naar een milieuvriendelijke manier om je te verplaatsen, er is een lease-optie die bij je past. Biedt jouw bedrijf geen fietsleasing aan? Geen probleem, via Ellio Flex kan iedereen flexibel gebruik maken van een speed pedelec.

Heb je nog andere vragen over fietsleasing? Of overweeg je een aankoop via fietsleasing en heb je graag een helpende hand tijdens het proces? Wij staan alvast te popelen om je op weg te helpen. Neem vrijblijvend contact op via info@ellio.be.

Stay up to date
Bedankt voor je inschrijving!
Oeps, er ging iets mis! Probeer nog een keer.
Door u te abonneren gaat u akkoord met de Privacy Policy.
Beleef de Ellio ervaring
Boek testrit